Két zsemle darált hússal reggelire, egy kiadós ebéd, és néhány szem sós chips a kanapén este: nemcsak egészségtelenül táplálkozunk, sok sót is eszünk. Átlagosan tíz grammot fogyasztunk naponta, holott az ajánlott határérték mindössze hat gramm.
Ennek több hátránya is van: egyrészt a só megterheli a veséket, amelyeknek rendkívül keményen kell dolgozniuk, hogy a felesleget kiürítsék a szervezetből. Másrészt a só hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás kialakulásához is. Az érintetteknek ezért gyakran tanácsolják, hogy csökkentsék a sófogyasztásukat. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen sok étel tele van sóval, és úgy tűnik, megfelelő fűszerezés nélkül nem is ízlenek.
Van azonban egy viszonylag egyszerű megoldás: az úgynevezett káliumsó, amelynek ugyanolyan íze van, mint a valódi sónak, de kevesebb negatív hatásasal bír. Az ausztrál University of New South Wales ausztrál kutatói most egy nagyszabású tanulmányban elemezték a sóhelyettesítő szervezetre gyakorolt hatásait.
A káliumsó azonban nem csak azért van pozitív hatással a vérnyomásra, mert kevesebb nátriumot fogyasztunk általa: növeli a kálium bevitelét is, amely tápanyag általában a gyümölcsökben és zöldségekben található. Ha túl kevés káliumot fogyasztunk, az szintén magas vérnyomást válthat ki - ha viszont növeljük a mennyiségét, annak pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.
Nincs valódi ízbeli különbség
Az ausztrál kutatók több tanulmányt is elemeztek. Az eredmény: azok, akik a normál só helyett a káliumsót választották, egyes esetekben akár 15 százalékkal csökkentették vérnyomásukat, és így a stroke, a szívroham és a korai halálozás kockázatát is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tanulmány alapján a káliumsót "megfizethető stratégiának" is nevezte a szív- és érrendszeri események megelőzésére. Egyébként mindkét só pontosan ugyanúgy néz ki, és az ízük is nagyon hasonló.
A káliumsó elérhetősége azonban sok helyen még mindig kihívást jelent: főként az interneten találni ilyen termékeket. Nem elhanyagolható szempont a költség sem, a káliummal dúsított só ugyanis körülbelül nyolcszor drágább, mint a normál só, ami sok egészségtudatos vásárlót elriaszt.
OLVASS TOVÁBB!
5 könnyű és gyors vacsora, mely a mosogatást gyerekjátékká varázsolja
Az alábbi receptek rendkívül egészségesek, ráadásul elkészítésükhöz csak egy serpenyő (esetleg egy keverőtál) és sütő szükség...
GASZTROEz történik a testedben, amikor beleharapsz a chillipaprikába
Te is szereted a fűszeres ételeket? Most kiderült, miért olyan jó érzés még az is, amikor égetik a nyelvet!...
GASZTROEttől a nyálkás anyagtól fiatalodik meg igazán a bőrünk
A legújabb wellness-trend egy átlátszó, nyálkás folyadék körül forog, amely nem más, mint az okra víz....
Vissza a gyökerekhez: íme, a legegészségesebb fajták!
Aki szeretné, hogy jól működjön az immunrendszere, annak kötelező megismerkedni velük. Összeszedtünk mindent ezekről a kevéssé ismer...
GASZTROSajtos, baconos burgonya - Egyszerű és finom!
Ha valami egyszerű fogást keresel, akkor a lehető legjobb helyen jársz. Íme, egy nagyon könnyű recept, melyhez főként burgonyára, sajtr...
GASZTRO5 mennyei kávés desszert, a kávé szerelmeseinek
A kávé nem csak egy aromás ital, amely segít felébredni, de remek összetevője számos isteni desszertnek, ugyanis egy új ízt ad a megszo...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD